ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία του ηλεκτρικού ανεμιστήρα

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σιγά σιγά, είναι σίγουρο πως ένας ανεμιστήρας θα αποτελέσει μια καλή και οικονομική λύση, που θα μας βοηθήσει να δροσιστούμε. Ποια είναι, όμως, η ιστορία αυτής της συσκευής;

Στην αρχαιότητα, έχουμε εικόνες και περιγραφές, που μας δείχνου ότι ο ανεμιστήρας είχε διπλή χρήση. Η πρώτη ήταν ως διακοσμητικό στοιχείο λειτουργούσε ως σύμβολο θέσης και ισχύος και η δεύτερη ήταν η ανανέωση και δροσιά της ατμόσφαιρας των εσωτερικών χώρων.

Με τον ηλεκτρισμό να έχει ήδη εφευρεθεί, ο δόκτωρ Σκάϊλερ Γουίλερ (1860-1923) εφηύρε τον ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Ενώ βρισκόταν στην όχθη του ποταμού Χάτσον, κοντά στη Νέα Υόρκη, παρατηρούσε τα πλοία.

Έτσι, πρόσεξε ότι η προπέλα, δημιουργούσε κύματα νερού και αναρωτήθηκε εάν το ίδιο θα συνέβαινε και στον αέρα.

Το 1882 έκανε την πρώτη του προσπάθεια. Ένας έλικας με δύο μεταλλικά πτερύγια. Ακολούθησαν πειραματισμοί με διάφορες διατάξεις και κατέληξε στο να τοποθετήσει τα πτερύγια σε άξονα και να τα συνδέσει έτσι με έναν ηλεκτρικό κινητήρα.

Έτσι, γεννήθηκε ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας. Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες είδη ανεμιστήρα, οικιακής, βιομηχανικής και πολλών άλλων χρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *